Passion 4 Web
Image default
Aanbiedingen

Wat is Ruwvoer?

Wat is Ruwvoer?

Ruwvoer is een verzamelterm voor natuurlijk voedsel voor dieren. Denk hierbij aan voer met hoog vezelgehalte voor de dieren. We hebben allemaal wel eens langs een boerderij gefietst of gewandeld, waar je de dieren ziet grazen in het gras. Je raadt het al: gras is een van de soorten ruwvoer. Wanneer we het hebbe over paarden, dan zullen paarden vaak gras en hooi eten. Soms wordt er wat stro in het dieet gegooid ter aanvulling.

Is ruwvoer belangrijk? 

Om een lang verhaal kort te maken: Ja, ruwvoer is heel belangrijk voor dieren. Ruwvoer zit namelijk boordevol met vezels, wat goed is voor de darmflora van bijvoorbeeld paarden. En een gezonde darmflora betekent vaak ook een gezond paard. Wanneer een paard te weinig of slechte kwaliteit ruwvoer krijgt, kan er “kauwbehoefte” bij een paard optreden, waardoor een paard aan vanalles en nogwat in de omgeving begint te kauwen. Ruwvoer stimuleert namelijk kauwen en de speekselproductie bij paarden.

Is ieder ruwvoer van dezelfde kwaliteit?

Net als bij ons eigen voedsel, kan kwaliteit per batch verschillen. De ene keer zitten er te weinig voedingsstoffen in, de andere keer te hoge waarden van bepaalde stoffen als ijzer of eiwitgehalte. En aangezien onder andere paarden het grootste gedeelte ruwvoer zouden moeten eten, is het misschien dan ook wel logisch dat je zo af en toe het voer eens zou moeten testen, om te kijken of de voedingswaarden wel geschikt zijn voor je paard of niet. Het eens in de zoveel tijd testen van je voedsel kan helpen een gezonder dieet op te stellen voor je paard, waardoor je paard gezond blijft. Het laatste wat je wil is dat je paard zich rot voelt, maar denk ook aan je portemonnee: veterinaire onderzoeken kunnen namelijk hoog in de papieren optellen.

Hoe meet je ruwvoer kwaliteit?

Er zijn veel bedrijven die je kunnen helpen om de kwaliteit van het ruwvoer te meten. Dit noemt men een ruwvoeranalyse. Ruwvoeranalyses kun je in verschillende vormen laten doen. Zo heb je basis analyses, die men ook wel quickscans noemt. De uitgebreidere analyses meten onder andere sporen, mineralen en testen op jacobskruid. Enkele bedrijven voeren deze ruwvoerscans uit. Een ervan is Dumea Agro Advies. Je neemt zelf een monster van het voer, stuurt het op en krijgt vervolgens binnen een x aantal dagen een mail met daarin de resultaten. 
 

 

https://shop.dumea-agro.nl/