Passion 4 Web
Image default
Woningen

Waarom antifouling nodig is voor je boot

Er zijn diverse redenen waarom je antifouling dient aan te brengen aan je boot. Zo kan antifouling ervoor zorgen dat er minder snel aangroei ontstaat van onder andere algen, mosselen en andere organisme onder de boot. Wanneer dit wel gebeurt zal dit zorgen voor een aantal problemen. Zo gaat de snelheid van de boot omlaag en verbruik je veel meer brandstof. Daarnaast kunnen de mosselen, algen en andere organisme de onderlagen van het schip aantasten waardoor de boot minder lang mee kan gaan. Hierdoor kan de bodem dus kapot gaan en gaat de waarde ook aanzienlijk naar beneden. Antifouling zorgt voor een beschermlaagje van de onderkant van de boot.

 

Diverse soorten antifouling Er zijn twee soorten antifouling die je kunt toepassen op je boot. Deze kunnen worden onderverdeeld in harde en zachte antifouling. Bij de harde versie blijft de boot voor een aantal seizoenen beschermd tegen de aangroei van algen, mosselen en andere organisme. Het is hierbij wel belangrijk dat je om de paar maanden controleert of alles nog goed zit, of dat je nieuwe antifouling aan dient te brengen. Je plaatst de antifouling over elkaar heen. Hierdoor ontstaat er na verloop van tijd een dikkere laag, wat ook nadelig kan zijn voor de boot. Om dit te voorkomen kun je eerst de oude laag verwijderen en dan weer een nieuwe laag aanbrengen. De zachte antifouling slijt vanzelf van de boot af, waardoor je zelf de laag niet hoeft te verwijderen. Na verloop van tijd kun je gewoon weer een nieuwe laag aanbrengen. Deze zachtere variant kan wel wat afgeven.

 

Welke antifouling is het beste? Schepen van polyester, staal, hout, aluminium, lood of gietijzer hebben baat bij harde antifouling. Heb je een snel varende boot, dan kies je voor de harde variant, doordat deze beter en langer blijft zitten. Ook wanneer je boot regelmatig droog staat is het verstandig om te kiezen voor harde antifouling. Boten die veelal varen in zoet, zout of brak water hebben meer baat bij zachte antifouling. Deze versie is voornamelijk toe te passen op boten die langzaam varen. Denk hierbij aan zeilboten of motorboten. Na één seizoen kun je deze zachte laag weer opnieuw aanbrengen, zodat je weer klaar bent voor het volgende seizoen. Kijk goed naar welk type boot je hebt om hier de juiste antifouling bij te kiezen.