Sloten zijn er in tal van verschillende soorten. Het is dus voor een groot deel afhankelijk van je deur welk slot hier het beste bij past. Je kunt je voorstellen, dat een kelderdeur een compleet ander slot nodig heeft, dan wanneer we het hebben over de voor- of achterdeur. Kortom, genoeg zaken om rekening mee te houden. Om je een idee te geven welke verschillende type sloten er allemaal zijn en ook waar ze voor geschikt zijn, hebben we in dit artikel de meest voorkomende sloten voor je op een rijtje gezet.
De opbouw van een slot
Het is natuurlijk afhankelijk of je deur van hout, metaal of ander materiaal is betreffende welk type slot of je kiest. Wellicht dat je er niet direct aan zou denken, maar ook de kant waarin je deur draait, dus waar de scharnieren zitten bepaald welk slot jij nodig hebt voor je deur. Een slot bestaat uit onder andere een slotkast. In dit deel van het slot wordt de sleutel in de cilinder gesloten die vervolgens kan ronddraaien om de deur van het slot te halen. Dit is ook tevens het deel waar de slotenmaker mee aan de slag gaat wanneer je er niet inkomt. De slotenmaker kan er dan voor kiezen het uit te boren, maar veelal kiest een slotenmaker voor een andere manier om de deur weer te kunnen openen.
Verschillende type sloten
Zoals reeds eerder aangegeven kennen we sloten natuurlijk in allerlei verschillende soorten. Eén van de meest gebruikte sloten die vooral in nieuwe woningen wordt geplaatst, dat is het insteekslot. Dit slot zit in het kozijn ingebouwd, waardoor het een stuk veiliger is een een inbreken het slot een stuk minder makkelijk kan forceren. Mocht je een keer zelf je sleutel zijn vergeten en om welke reden dan ook niet in je huis kunnen, dan weet de slotenmaker Utrecht hier wel raad mee. Let uiteraard wel op, dat niet niet direct de eerste slotenmaker laat langskomen, want de kans dat je dan veel te veel geld betaald is relatief groot.
Slotenmaker en een goed slot
Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar er is nog steeds een hele grote groep mensen, die niet beschikt over de juiste sloten. Nu is dat natuurlijk binnenshuis niet direct een groot probleem, maar wel wanneer het om de voor- en achterdeur gaat. Vooral in bepaalde steden waar het inbraak percentage een stuk hoger ligt, is het belangrijk te kiezen voor een goed slot. Bij voorkeur een gecertificeerd slot, iets wat tegenwoordig ook door bijna iedere verzekeraar als voorwaarde wordt gesteld om bij eventuele inbraak schadeloos te kunnen worden gesteld. De keuze voor een meerpuntsslot is dan de meeste verstandige. Je deur zal dan op meerdere punten worden gesloten, waardoor het voor een inbreker praktisch onmogelijk wordt om de deur snel en gemakkelijk te kunnen forceren.
|