Passion 4 Web
Image default
Tuin en buitenleven

In acht stappen een overkapping neer zetten

Het is niet zo gemakkelijk om zelf een overkapping neer te zetten, maar met de juiste hulp en kennis kom je een heel eind. Vooral is belangrijk dat je weet wat je aan het doen bent en misschien komt deze stappenplan dan wel goed van pas.

Stap 1: Fundering controleren

Zodra je een mooi plekje hebt gevonden voor je overkapping moet je wel nakijken of de fundering echt 100% waterpas is. Anders kun je ook nog niet beginnen. Doe dit dus wel echt, want anders is het zonde en kan je overkapping niet op elkaar aansluiten en vallen. Je kunt dan binnen de kortste keren weer helemaal opnieuw beginnen. 

 

Stap 2: Plaatsen van staanders

De staanders zijn eigenlijk de steunpalen die rechtop op de fundering komen te staan, op deze staanders komt het dak van de overkapping. Overkappingen bestaan voornamelijk uit 4 of 6 staanders. Kijk goed in de handleiding die je hebt op welke plaats en hoe ver van elkaar de staanders precies moeten staan. De staanders moeten net als de fundering altijd waterpas en haaks neergezet worden. 

 

Stap 3: Ringbalken toevoegen

De ringbalken zijn de horizontale balken die de staanders aan de bovenkant met elkaar vast maken en op deze manier de basis voor het dak zijn. Deze ringbalken vallen precies in de inkepingen die van te voren al in de staanders gemaakt zijn, de ringbalken zijn zo precies lang genoeg.

 

Stap 4: Bevestigen van de schoren

Misschien ken je het woord niet, maar je hebt ze vast en zeker wel een keer gezien. Dit zijn ook balken, maar deze verbinden de ringbalken en staanders met elkaar. Schoren zorgen voor stevigheid en zo valt er niets uit elkaar. De schoren worden in een hoek van 45 graden gezaagd en zo kun je ze meteen bevestigen.

 

Stap 5: Dakbalken neerzetten 

De volgende stap zijn de dakbalken. De term zegt het eigenlijk al. Het zijn balken die op de ringbalken worden geplaatst en zo het dak vormen. Je moet deze horizontaal plaatsen. Dat is erg belangrijk. 

 

Stap 6: Dakbeschot leggen

Nu begin je al een beetje aan de afwerking van de overkapping. Het dakbeschot bestaat uit losse en vaak platte planken die je op het dak plaatst. Meet alles wel goed af en kijk of de planken goed liggen. Schroef het daarna pas allemaal vast. Zo ben je er zeker van dat het klopt. 

 

Stap 7: Boeidelen 

plaatsenAan de zijkanten van het daken moeten er ook planken geplaatst worden om het een geheel te maken. Zorg er hier nogmaals voor dat alle afmetingen kloppen. je wilt niet dat er iets uitsteekt of dat een plank juist te kort is. 

Stap 8: Kijk naar wat er voor jou ontbreekt

Het kan zijn dat je al helemaal tevreden bent, maar er zijn nog andere opties. Je kunt de overkapping verven, spullen toevoegen en ook nog dakbedekking plaatsen. Dit zorgt voor een extra beschermende laag. Kan uiteraard nooit kwaad. Dus denkt daar goed over na, want hier wordt het alleen maar beter van. 

Nu ben jij optimaal voorbereid om aan de slag te gaan met jouw eigen overkapping. Mocht je nog vragen hebben, zijn er altijd experts die je op dit vlak te woord kunnen staan en advies kunnen geven. Voor deskundig advies neem eens een kijkje bij Exalto Hoveniers.