Ben je een goede werkgever dan probeer je je werknemers zo goed mogelijk aan je te binden met secundaire arbeidsvoorwaarden. Dan kun je denken aan een smartphone van het bedrijf, en auto lease en een dertiende maand. De laatste jaren is een fiets van de zaak ook een populaire secundaire arbeidsvoorwaarde geworden en wint het aan terrein. Dat komt met name doordat elektrische fietsen zo gewild en populair zijn. De Nederlandse overheid heeft recent de regels rondom een fiets van de zaak sterk makkelijker gemaakt. Dat maakt het voor je werknemer een stuk overzichtelijker en eenvoudiger om een fiets te leasen. En je hebt minder administratief werk als werkgever.
Wat zijn de huidige regels bij een leasefiets Het nieuwe fietsplan van de Nederlandse overheid geldt voor alle fiets, zo ook e-bikes en speed-pedelecs. Als je naar de basis kijkt van het nieuwe fietsplan dan is het heel eenvoudig en simpel opgesteld. Je moet als werkgever namelijk per jaar 7% van de waarde van de fiets bijtellen bij het loon van de betreffende werknemer. De werknemer mag de fiets onbeperkt gebruiken voor eigen gebruik. De Belastingdienst ziet in dit geval het als loon in natura. Als werkgever moet je dan ook loonheffingen inhouden van de bijtelling van het bedrag. De werknemer betaalt een vast aantal euro’s per maand. Dit is de belasting over de fiets bijtelling van 7%.
Wat zijn de voordelen van een fiets van de zaak? Als werkgever kun je op verschillende manieren genieten van een fietsplan lease. Zo blijven je werknemers fit en dat kan zorgen dat er minder ziekteverzuim ontstaat. Daarnaast draag je als werkgever bij aan een beter en schoner milieu. Veel bedrijven vinden dat tegenwoordig een belangrijk doelstelling en natuurlijk geheel terecht. Daarnaast ben je met een fietsplan lease ervan verzekerd dat onderhoud en service worden uitgevoerd. De contracten verschillen per aanbieder van de fiets, maar elk bieden ze regelmatige onderhoud aan en ook hulp bij pech onderweg. Financieel is z’n fietsplan lease ook heel aantrekkelijk, want je betaalt een leasebedrag per maand. Je hoeft daardoor niet in één keer het aanschafbedrag voor de fietsen te betalen. Een leasefiets is ook een stuk voordeliger dan een dure leaseauto.
Wat zijn de voordelen voor de werknemer? Eén van de voordelen van een leasefiets is dat een werknemer voor heel weinig geld een elektrische fiets kan gaan gebruiken. Dat geldt ook in privé gebruik. Privé gebruik van een leasefiets is namelijk oneindig en onbeperkt. Dus kinderen naar school brengen, even de stad in met de fiets, het mag allemaal bij het fietsplan. Daarnaast is het belangrijk dat de werknemer zich niet zorgen hoef te maken over onderhoud en service. Alle service, reparaties en onderhoudsbeurten worden in rekening gebracht bij het leasebedrijf. |