Telkens als we denken dat we onze cake hebben en er ook nog van kunnen eten, lijkt het wel alsof er weer iets nieuws moet worden toegevoegd aan de lijst van dingen die we nodig hebben om de cake vers te houden. Deze week dook er een nieuwe uitdaging op in mijn social media stream: hoe houd je je taart langer vers? We kennen allemaal het klassieke “cake is in twee dagen op” verhaal omdat dat zo’n beetje de definitie is van cake: magisch voedsel gemaakt van boter, suiker, eieren en bloem. Maar hoe zit het met cakes die met de hand worden gemaakt of vers worden geconsumeerd? Hoe kun je ervoor zorgen dat je stuk verjaardagstaart over zes uur nog net zo vochtig en zoet is als toen je hem kocht? Disclaimer: Er bestaat niet zoiets als “verse cake”. Taartbacteriën (gist) groeien op elk doorgewinterd stuk taart. Zelfs versgebakken cake is vatbaar voor bacteriegroei als het niet goed wordt bewaard of gekoeld. Echter…
Wat kun je doen om je cake langer vers te houden?Hoe appeltaart bewaren? Eerst en vooral: bedek hem met folie of perkamentpapier. Een cake inpakken met papier of plastic doet afbreuk aan de versheid van de cake en maakt de kans groter dat hij gaat schimmelen. Inpakken met een laag glazuur of suikerglazuur over het stuk maakt er een lo-kitch van, of low-kitch. Doe minstens een centimeter of twee plasticfolie of folie over de cake nadat hij uit de oven of interieursan is gekomen en zet hem in de koelkast. Dit beschermt de taart tegen eventuele schade door de koude lucht. Als u vers bakt, bewaar uw cake dan in een luchtdichte bak. Verse cake heeft een veel hoger watergehalte dan oudere cake en kan superdroog worden als het in een warme omgeving wordt bewaard. Verergerende omstandigheden zoals een snelle opwarming of een lang afkoelingsproces zullen ervoor zorgen dat de cake waterig wordt. Bovendien, als u uw familie of gasten cake serveert op verschillende tijdstippen gedurende de dag, kan het gemakkelijk overrijp worden. Dek het af met een stuk plasticfolie of een vochtige sjaal om dit te voorkomen.Hoe lang appeltaart bewaren? Dat ligt eraan of je dit in de koelkast doet of in de vriezer. In de koelkast is langer dan een week niet aan te raden, echt kan dit langer als je het in de vriezer doet
Eerst koelen.Als de cake uit de koelkast of de vriezer is gehaald en luchtdicht is ingepakt met lagen plasticfolie of een vochtige sjaal, zet hem dan in de koelkast of vriezer om de vriessnelheid te vertragen. Dit is vooral belangrijk als u de taart aan een menigte serveert, omdat u zo voorkomt dat het glazuur te koud wordt. Om te voorkomen dat het glazuur te koud wordt, zet je het minstens 24 uur in de koelkast of vriezer. Dit voorkomt dat het glazuur te droog wordt. Als het glazuur eenmaal in de koelkast of de vriezer ligt, moet het uit de pot worden gehaald en voorzichtig met een of twee klopjes room worden afgelikt voordat het kan worden geconsumeerd.
|