Autisme is een verzamelnaam voor de gedragskenmerken die duiden op kwetsbaarheid op het gebied van sociale interactie, communicatie, flexibiliteit in denken, bewegen en handelen, zintuigelijke prikkelverwerking en op het gebied van filteren en integreren van informatie. Ongeveer 60 tot 100 personen van de 10.000 mensen in Nederland lijden aan autisme. In deze blog lees je over de oorzaak van autisme.
Hoe ontstaat autismeEr is nog veel onduidelijk hoe autisme ontstaat. Er wordt verwacht dat autisme te maken heeft met zowel biologische factoren, als omgevingsfactoren. De hersengebieden functioneren anders bij mensen met autisme. Er zijn aanwijzingen bekend geworden dat verschillende factoren tijdens de zwangerschap, rond de zwangerschap van invloed zijn op de stoornis.
Biologisch factorenIn Nederland komt autisme ongeveer drie keer vaker bij jongens dan bij meisjes voor. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat jongens meer problemen hebben met communiceren en op sociaal vlak. Vroeger werd gedacht, dat autisme genetisch bepaald was op het gebied van familie. Recente onderzoeken tonen echter een ander beeld. Er wordt wel gedacht dat de oorzaak vaker ligt bij de genen. Omgevingsfactoren kunnen zorgen voor de trigger. Dit kan verklaren dat het ene kind wel lijdt aan het stoornis en de ander niet
OmgevingsfactorenOnderzoeken tonen aan dat kinderen bij ouders met een oudere leeftijd vaker een risicogroep zijn voor het stoornis. Ook zijn er aanwijzingen bekend dat kinderen van moeders met diabetes of obesitas risico kunnen lopen op de stoornis. Daarnaast kan een vroeggeboorte of een erg laag geboortegewicht een risicofactor vormen voor het krijgen van een kind met autisme.
Er zijn verschillende factoren die een risico kunnen hebben op het krijgen van een kind met autisme. Echter is nog weinig onduidelijkheid. Hierdoor kan er niet gezegd worden wat de directe oorzaak van autisme kan zijn. Wel zijn er een aantal aanwijzingen bekend geworden, door een aantal verschillende onderzoeken. |