Passion 4 Web
Image default
Bedrijven

Data pseudonimisatie vs. data anonimisatie: wat is het verschil?

In een tijd waarin gegevens een centrale rol spelen in zowel het bedrijfsleven als onze persoonlijke levens, is het waarborgen van de privacy omtrent onze gegevens essentieel. Twee termen die vaak opduiken in deze context zijn dan ook “data pseudonimisatie” en “data anonimisatie.” Maar wat zijn nu de verschillen tussen deze twee?

 

Data anonimisatie in het kort

Data anonimisatie is het proces waarbij persoonlijke of gevoelige gegevens worden omgezet in een andere vorm. In deze vorm worden de oorspronkelijke gegevens niet langer herleid tot individuele personen. Het doel hiervan is om de privacy van de gegevens te behouden door de identificatie van individuen onmogelijk te maken.

Dit wordt vaak gerealiseerd door het verwijderen of vervangen van direct identificerende informatie. Dit kunnen namen, persoonlijke identificatienummers en adressen. Het eindresultaat is gegevens die nog steeds waardevol zijn voor analyse en onderzoek. Echter zijn brengen zij niet langer de privacy van individuen in gevaar.

 

Data pseudonimisatie in het kort

Data pseudonimisatie is een vergelijkbare benadering van gegevensbescherming, maar met een belangrijk verschil. Bij pseudonimisatie worden identificerende gegevens vervangen door pseudoniemen of codes. Hierdoor is het nog wel mogelijk om de gegevens aan individuen te koppelen. Maar dit kan wel alleen worden gedaan door geautoriseerde personen die toegang hebben tot de bijbehorende sleutels of koppelingstabellen.

Het belangrijkste kenmerk van pseudonimisatie is dat het een extra beveiligingslaag biedt, in vergelijking met data anonimisatie. Zelfs als gegevens worden gelekt of gedeeld, blijft de identiteit van individuen beschermd. Zolang de bijbehorende pseudoniemen maar veilig zijn.

 

Belangrijkste verschillen tussen data pseudonimisatie en data anonimisatie

 

  • Herleidbaarheid: 

Bij data anonimisatie is het herleiden naar individuen vrijwel onmogelijk. Bij data pseudonimisatie is het herleiden wel mogelijk met de juiste sleutels.

  • Extra Beveiliging: 

Data pseudonimisatie biedt een extra beveiligingslaag door het gebruik van pseudoniemen en sleutels. Data anonimisatie richt zich juist op het onomkeerbaar maken van gegevens.

  • Complexiteit: 

Data pseudonimisatie kan moeilijker zijn om te implementeren. Dit vanwege de noodzaak van sleutelbeheer en koppelingstabellen. Data anonimisatie is vaak eenvoudiger van opzet.

 

Wanneer te gebruiken: data pseudonimisatie vs. data anonimisatie

De keuze tussen data pseudonimisatie en data anonimisatie hangt ook weer af van de specifieke behoeften en doelstellingen van een organisatie:

Data pseudonimisatie: 

Dit is het geschiktst wanneer de herleidbaarheid nodig blijft. Dit geldt voor legitieme doeleinden zoals onderzoeken of klantenservice. Het is voor organisaties essentieel dat ze ervoor zorgen dat de bijbehorende sleutels veilig worden beheerd. Dit zodat ze de privacy kunnen waarborgen. 

Data anonimisatie: 

Wanneer de hoogste mate van privacybescherming wordt geëist en de herleidbaarheid niet noodzakelijk is, is data anonimisatie het geschiktst. In de meeste gevallen is dit vaak de voorkeursmethode wanneer het gaat om gevoelige gegevens.

 

Conclusie

Voor zowel data pseudonimisatie als voor data anonimisatie, is het beschermen van privacy van gegevens cruciaal. Echter is het belangrijkste verschil de mate van de herleidbaarheid en de extra beveiligingslaag die pseudonimisatie biedt. Organisaties moeten een zorgvuldige overweging maken over welke benadering het meest is geschikt voor hun specifieke situatie. Daarbij moeten zij ook ervoor zorgen dat ze voldoen aan de geldende wet- en regelgeving, wanneer het gaat om gegevensbescherming.  

 

https://www.entrd.nl/