Passion 4 Web
Image default
Gezondheid

Met fysiotherapie voorbereiden op een heupprothese-operatie

Een heupprothese-operatie is vaak noodzakelijk wanneer de pijn en stijfheid door heupartrose of andere aandoeningen het dagelijks leven sterk beperken. Hoewel de operatie zelf een belangrijke stap is, begint een succesvol herstel al vóór de ingreep. Fysiotherapie speelt hierbij een cruciale rol, en bij het Nieuwe Heup Expertise Centrum weten we precies hoe we je kunnen voorbereiden op deze ingrijpende operatie.

Waarom pre-operatieve fysiotherapie?

Een goede voorbereiding met fysiotherapie kan een groot verschil maken voor je herstel na de operatie. Door je lichaam sterker en flexibeler te maken vóór de ingreep, verbeter je de kans op een sneller en soepeler postoperatief herstel. Je leert al voor de operatie hoe je oefeningen correct uitvoert en hoe je jezelf op een veilige manier kunt verplaatsen. Daarnaast helpt pre-operatieve fysiotherapie om je spierkracht te verbeteren en de mobiliteit van je heup te optimaliseren, wat de revalidatieperiode kan verkorten.

Wat kun je verwachten van pre-operatieve fysiotherapie?

Tijdens de fysiotherapie voorafgaand aan de operatie richt je therapeut zich op enkele belangrijke aspecten:

  • Spierversterking: We versterken de spieren rondom de heup, bil en bovenbenen om je gewricht zo stabiel mogelijk te maken. Sterke spieren helpen om na de operatie sneller te kunnen bewegen en ondersteunen het genezingsproces.

  • Mobiliteit en flexibiliteit: We werken aan het vergroten van de beweeglijkheid van je gewrichten, zodat je lichaam optimaal voorbereid is op de operatie en de belasting daarna.

  • Ademhalings- en circulatietraining: Het verbeteren van de longcapaciteit en bloedsomloop kan helpen om complicaties na de operatie te voorkomen.

  • Instructies voor na de operatie: Je leert hoe je hulpmiddelen zoals krukken moet gebruiken en hoe je het beste kunt bewegen zonder je nieuwe heup te overbelasten.

De voordelen van een goede voorbereiding

Onderzoek toont aan dat patiënten die voorafgaand aan hun operatie fysiotherapie volgen, sneller herstellen en minder pijn ervaren na de ingreep. Door de oefeningen die je voor de operatie leert, ben je fysiek en mentaal beter voorbereid op de revalidatieperiode.

Bij het Nieuwe Heup Expertise Centrum staan we klaar om je optimaal te begeleiden, zodat je met vertrouwen en kracht je heupprothese-operatie tegemoet kunt zien.

https://nieuweheupfysio.nl/